ERDÉLYI DIÁKOK A KOMÁROMI

KASZÁS ATTILA SZAVALÓVERSENYENo kaszas10

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a komáromi Jókai Mór Alapiskolával, Komárom városával és a városi művelődési központtal közösen június 16-án 11. alkalommal tartotta meg a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált Komáromban.

A szlovákiai általános- és középiskolás szavalókon kívül az anyaországi és erdélyi ifjú tehetségek körében is egyre vonzóbb megmérettetés a fiatalon elhunyt Jászai Mari-díjas színművésznek, az alapiskolai és gimnáziumi tanulmányokat Komáromban folytatott Kaszás Attilának (1960. III.16., Vágsellye – 2007. III. 23., Budapest) állított emléket.

Erdélyt két országos szavalóverseny győztesei képviselték. Egyikük Kocsis Alexandra, a margittai Horváth János Elméleti Líceum IX. osztályos tanulója, aki az Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedő nyertese, felkészítette Farkas Cecilia-Rebeka. A másik diák Deák Gellért-Gedeon, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum XI. osztályos tanulója (az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny Versben bujdosó kategóriájának első helyezettje), akit Molnár Juliánna készített. A két kiváló szavaló és felkészítő tanáraik utazásának költségeit a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége vállalta magára.

A kiváló színművész emlékét őrző általános- és középiskolás szavalókat felvonultató egésznapos seregszemlére két költeménnyel - a magyar romantika korából egy kötelezően választott alkotással s egy tetszés szerinti verssel nevezhettek be.

A megnyitó ünnepség hagyományosan a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában zajlott, s ez alkalommal sem maradhatott ki a jeles névadó, Kaszás Attila színház előtt álló szobrának megkoszorúzása. Majd kategóriánként más-más helyszínen folytak az elődöntők, a legtehetségesebbek részvételével pedig délután a Tiszti Pavilon dísztermében került sor a döntőre. A bírák sorában, ahogy minden évben, úgy idén is neves szlovákiai és magyarországi szakemberek, színművészek (pl. Nagy-Kálózy Eszter - Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész a Nemzeti Színházból, Rudolf Péter -Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló művész a Vígszínházból) kaptak helyet, akik valamennyi versmondót arany-, ezüst- vagy bronz minősítő sávba soroltak. Mindkét erdélyi versmondó ezüst minősítést kapott.

Bár tanulóink sajnos nem kerültek a legjobbak közé, diákok és kísérő tanárok is pozitív élményekkel gazdagodtak, s máskor is szívesen részt vennének olyan szavalóversenyen, amely, mint ez is, célul tűzte ki a kárpát-medencei kiemelkedően tehetséges, fiatal versmondók felfedezését, illetve a versek diákokkal történő megszerettetését.

Farkas Cecilia-Rebeka

Beszámoló

          2018. április 27-én a zabolai iskolában rendezték meg a körzeti Háromszéki Népdalbarátok Népdalversenyét. 53 tanuló nevezett be Zágonból, Telekről, Páváról és Kovásznáról. A tanulók teljesítményét szakmai zsűri értékelte, összesen 36 tanulót jutalmaztak dicsérő oklevéllel.

NEPDAL_2018_1.jpgNEPDAL_2018_2.jpgNEPDAL_2018_3.jpgNEPDAL_2018_4.jpgNEPDAL_2018_5.jpg

Előkészítő osztály

I.díj   Finta Gyopár - Telek

II.díj  Fazakas Dorka O.C

          NădejdeBenke Alpár O.C

III.díjGyárfás Beáta   O.B

Dicséret: Dancs Emőke   O.C

          Deme Zsuzsa     O.B

          Bagoly Anna   O.B

I.osztály

I.díj   Gyerő Gerda I.B

II.díj  Péter Vanda

Dicséret Péter Ákos Szabolcs

II.osztály

I.díj   Somodi Balázs II.C

II.díj  Tusa Rebeka II.C

          Fülöp Zsolna II.C

          Karácsony Attila II.B

III.díjKelemen Tekla

          Ambrus Ajna II.B

          Opra Szilveszter II.B

          Czilli Samu II.B

Dicséret: Misăilă Izabella II.B

             Barthi Réka

          Fejér Csenge

          Jánó Ágota

          Kertész Zsuzsa

III.osztály

I.díj   Csoma Dorka III.C

II.díj  Becsek Nagy Attila III.B

          Moldovai Kitti III.C

III.díjPozsony Panna

          Szigethi Erzsébet Beáta III.B

Dicséret: Pakó Karola III.C

          Karácsony Róbert   III.B

IV.osztály

I.díj   Dezső Tündér Ilona – Zágon

II.díj  Székely Róbert Sámuel

          Jánó Blanka

III.díjTompa Eliza Izabella   IV.C

          Rab István Róbert

Dicséret: Imreh Boglárka Noémi IV.B

 

Kovászna körzetet a megyei megmérettetésen, amelyet május 28-án szervez a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola,a következő tanulók képviselik:

Finta Gyopár- Telek   Felkészítő tanító: Pap Izabella

Gyerő Gerda - I.B - Felkészítő tanító: Fülöp Annamária

Somodi Balázs II.C - Felkészítő tanító: Mátyás Imola

Csoma Dorka III.C - Felkészítő tanító: Tökbandi Rita

Dezső Tündér Ilona - Zágon Felkészítő tanító: Péterfi Enikő


Hőseinkre emlékeztünk a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra és annak hőseire emlékezve iskolánk történelem és magyar szakos tanárai vetélkedőket szerveztek azért, hogy alkalmat teremtsenek a diákoknak arra, hogy gyarapítsák ismereteiket és ezáltal is méltóképpen készüljenek március 15-e megünneplésére.

Hétfőn, március 12-én Március 15. üzenete címmel került sor a középiskolások számára meghirdetett szónoklatversenyre, melyre idén kilenc lelkes és bátor diákszónok jelentkezett. Megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Csősz Csongor és Szabó Kamilla (IX. B), Elekes Hunor és Sinka Izabella (IX. D), Molnár Gergely (X. B), Becsek Júlia-Brigitta (X. C), Cseh Domokos és Sinka Norbert (XI. B), valamint Vatány Bíborka (XI. C). A nemes versengést követően Vatány Bíborka nyerte el azt a jogot, hogy a központi rendezvényen is elmondhassa ünnepi gondolatait. Második helyezett lett Csősz Csongor, míg a harmadik díjat Molnár Gergely kapta meg. A Pro Csoma Sándor Egyesület különdíja Szabó Kamillát illette.

Kedden, március 13-án Talpra, magyar!címmeltörténelmi és irodalmi vetélkedőtszerveztünk az V-VIII. osztályosok részére, melyen 15 csapat, összesen 60 tanuló vett részt. A verseny győztesei a VI. B osztály tanulói: Ambrus Édua, Benkő Andrea, Dancs Abigél és Moldovai Dániel. Második helyen végzett az V. A osztály csapata: Fülöp Véda, Jeszenovics Adrienn, Jeszenovics Bernadett és Olosz Zenkő. Harmadikok lettek a VII. B osztály tanulói: Bede Anita, Fűzi Anna és Kaszás Rebeka. Dicséretet érdemelt Tóth Csenge, Fábián Eszter, Pakó Kamilla és Kertész Alíz (V. B), valamint Szőcs Bíborka, Izsány Csaba, Bende Arnold és Sinka Béla (VII. C).

Szerdán került sor a Föltámadott a tenger szavalóversenyre, melyre 18 általános iskolás diák nevezett be. A zsűri döntése alapján első helyezettek lettek: Gyerő József (V. B oszt.), Ambrus Édua (VI. Boszt.), Molnár Júlia-Anna (VII. C oszt.). Második helyezést ért el: Török Erna (VI. C oszt.) és Kosztándi Kriszta (VII. C oszt.), míg harmadik helyezett lett Gergely Zsolt (VI. C oszt.). Dicséretet érdemelt Kovács Bernadett (V. B), Deák Erika (VI. D) és Szőcs Bíborka (VII. C oszt.)

Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk és büszkék vagyunk rájuk!J

Bővebben: Hőseinkre emlékeztünk

Kányádi Sándor szavalóverseny

2018. március 9.-én tartottuk a Kányádi Sándor szavalóverseny

körzeti szakaszát, melyre 100-nál több tanuló nevezett be a körzet iskoláiból. A következő tanulókat jutalmaztuk. Az I. díjasok képviselik Kovászna körzetet a verseny megyei szakaszán március 21-én Sepsiszentgyörgyön.

Sok sikert kívánunk nekik!

KANYADI_2018_1.jpgKANYADI_2018_2.jpgKANYADI_2018_3.jpgKANYADI_2018_4.jpg

Bővebben: Kányádi Sándor szavalóverseny 2018

Zríny Ilona Matematikaverseny

Február 16-án tartottuk a Zríny Ilona Matematikaverseny megyei szakaszát.

Ezen a megmérettetésen több mint 50 tanuló vett részt II. , III. , és IV. osztályból.

Márciu 7-én tartották a Székely Mikó Kollégiumban a megye legjobbjainak a díjazását. Iskolánkból 5 tanulót hívtak meg erre a rangos eseményre. Ők a versenyen a következő eredményt érték el:

Varga Borbála a 9. helyet, Orbán Ágnes 14. helyezést – II. C ossztályból

Czilli Samu a 16. helyet, Soós Benke Helga 20. Helyezést – II. B ossztályból

Molnár Fanni a 19. Helyet – III. C ossztályból

ZRINYI 2018

 

Bővebben: Zríny Ilona Matematikaverseny

Fürkész helyesírási verseny

A Fürkész helyesírási verseny körzeti szakaszát decemberben tartottuk. Iskolánkból továbbjutott 15 tanuló a verseny megyei szakaszára:

Fülöp Zsolna
Orbán Ágnes
Varga Borbála
Czilli Samu-Géza
Ambrus Ajna
Kelemen Hanna
Becsek Nagy Attila
Molnár Fanni
Szabó Renáta
Bartha Boróka
Csoma Panna
Péterfi Sándor-Mátyás
Fábián Réka
Sidó Hanna Laura
Tompa Izabella

Varga Borbála II. C osztályos tanuló I. helyezést ért el, Czilli Samu-Géza II. B osztályos tanuló II. díjat kapott. Varga Borbála továbbjutott a verseny országos szakaszára, ami április 20. – 22. Között lesz Nagyváradon.

Bővebben: Fürkész helyesírási verseny

RENDHAGYÓ KARÁCSONYI MŰSOR KOVÁSZNÁN

Különleges ünnepi műsorral búcsúztak el egymástól és az óévtől a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és tanárai. A helyi Művelődési Központban 2017. dec. 22-én megtartott előadáson felléptek az iskola általános és középiskolai tagozatának tanulói karácsonyi énekekkel, táncokkal, szavalatokkal. 

Az előadás fénypontját a tanári kar által erre az alkalomra színpadra vittEgyszervolt csillagmese című összeállítás jelentette. Az ötletgazda Molnár Erzsébet vallástanárnő, az előadás rendezője pedig Molnár János informatikatanár, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad vezetője volt. A népes diáksereg hatalmas tapssal jutalmazta a produkciót arra ösztönözve ezáltal is a pedagógusokat, az iskola munkaközösségét, hogy folytassák a tavaly elindított szép hagyományt.

Az alábbiakban az iskola néhány diákjának véleményét közöljük:

A tanárok karácsonyi szereplése számomra megható volt, hiszen látszott, hogy mindenki teljes odaadással van ott a színpadon. Egymást segítve, egymásnak erőt adva egy olyan csodás hangulatot varázsoltak, hogy mindenki csodálkozva figyelte az előadást. Egy ilyen tartalmas mondanivalójú szereplés után mindenki lelkében feltöltődve készülhetett az ünnepre. (Balogh Zoltán)

Különleges érzés volt tanárainkat ezúttal egészen más szerepben, a színpadon látni. Örülök, hogy példamutatóan kiálltak elénk és vállalták a megmutatkozást a nagyközönség előtt. Számunkra csodálatos és meghitt érzés volt, amint különböző szerepekbe bújva átadták a Karácsony üzenetét. (Deák Gellért-Gedeon)

Szerintem az ilyen előadások által jobban meg tudjuk ismerni tanáraink teljesítményét stresszhelyzetben is, hiszen általában a diákok állnak a színpadon a szigorú tekintetekkel szemben, izzadó tenyérrel megpróbálva megfelelni.Az előadás nagyon ötletesnek bizonyult, elnyerte a diákok tetszését, amit az ezt követő tapsvihar is igazolt. Diáktársaim nevében is elmondhatom, hogy izgatottan várjuk a következő előadást tanárainktól. (Bende Beáta)

Nagyon örülök, hogy iskolánk tanárai idén is felvállalták a szereplést. Külön élmény volt olyan tanárokat látni a színpadon, s hallani a versüket, akikről tudom, hogy ez nem igazán áll közel hozzájuk. Mindenki nagyon ügyes volt, csak így tovább! (Pap Gyopárka)

KARACSONY 2017

 

 


Őszirózsa Országos népdalvetélkedő

Öszirózsa Országos Népdalvetélkedő

Október 21.-én tartották Újszentesen (Temes megyében) az Öszirózsa Országos Népdalvetélkedőt.  Iskolánkat Fülöp Zsolna II. c osztályos tanuló képviselte. A mégyéből 14 I.- VIII. tanuló versenyzett, akiket Mátyás Imola tanítónő kísért a versenyre. Zsolna dicséretben részesült.

Gratulálok az egész csapatnak! 

1_2_o_resize.jpgd_1_2_resize.jpgKovasznai_pacsirtak_resize.jpgoszirozsa_resize.jpg


Október 2 – 15 között iskolánk öt szakiskolás asztalostanulója, a  Külhoni magyar szakképzés támogatása – Átjárhatósági ösztöndíj - 2017.pályázat keretén belül, gyakorlaton vett részt Debrecenben,  Magyarországon, a Povolny Ferenc Szakgimnáziumban. Tanulóink, hagyományos és modern fafeldolgozási technológiákkal, valamint az Autocad műszaki rajzoló programmal ismerkedhettek meg. Lehetőség nyilt számvezérlésű gépen való gyakorlatra is, megismerve a számítógépes vezérlés nyújtotta előnyököt.

A csapat tagjai: Olteanu Attila, Vass Attila, Olosz Hunor – XI. F

                          Nagy MiklósZsolt, Szabó Róbert – X. F

                          Csomós Gábor – vezetőtanár  

 

Bővebben: Külhoni magyar szakképzés támogatása – Átjárhatósági ösztöndíj - 2017

Kányádi Sándor Szavalóverseny

Március 30.-án tartottuk az I- IV. osztályosok Kányádi Sándor Szavalóverseny

megyei szakaszát Sepsiszentgyörgyön, melyen a megye legjobbjai, minden körzetből az I. díjasok versenyeztek  5 korcsoportban.

Iskolánkat Părtânjel Viktória O.C, Fülöp Zsolna  I.C és Bartha Boróka III.C osztályos tanulók képviselték. Bartha Boróka III. díjat , Părtânjel Viktória II. díjat kapott és egyben részvételt nyert az országos szakaszra mely Varsolcon lesz május 12.-én. Sok sikert kívánunk neki.

Regemondó verseny

2017 március 3.-án tartottuk a regemondó verseny körzeti szakaszát. Erre a versenyre a III. osztályosok nevezhetnek be. Kovásznán első alkalommal szerveztük meg a versenyt, melyen 15 tanuló mondott regét, mondát. Két tanuló jutott tovább a megyei szakaszra.

Íme az eredmények:

I.díj : Kerekes Károly Kevin III.C

           Jakocs János Tihamér   III.C

II.díj:   Tompa Eliza Izabella   III.C

            Sidó Hanna Laura III.B

           Hengán Adrienn III.C

III.díj:  Gábor Anita   III.C

            Bartha Boróka  III.C

Dicséret:  Péterfi Sándor Mátyás  III.B

                Ferencz Mónika  III.C

2017. március 10.-én volt a megyei szakasz ahol a következő helyezéseket érték el a tanulóink:

II.díj:           Jakocs János Tihamér     III.C

Dicséret:   Kerekes Károly Kevin   III.C

REGEMONDO_VERSENY_2017_1.jpgREGEMONDO_VERSENY_2017_2.jpgREGEMONDO_VERSENY_2017_3.jpgREGEMONDO_VERSENY_2017_4.jpg

Bővebben: Regemondó verseny

Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő

-körzeti szakasz-

2017. március 17-én tartottuk iskolánkban a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő körzeti szakaszát, melyre 4 csapat nevezett be és az első díjasok fogják képviselni iskolánkat a vetélkedő országos szakaszán.

Íme az eredmények:

I.díj : SZÓALKIMISTÁK csapata    IV.B      78,30 p. + 18 p.

            Gyerő József

            Orbán Vilmos

            Dascălu Martin Eduárd

Bővebben: Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő

Kányádi Sándor Szavalóverseny

Március 20.-án tartottuk az I- IV. osztályosok Kányádi Sándor Szavalóverseny

körzeti szakaszát melyen közel 160 kovásznai, zabolai, zágoni, pávai, teleki, barátosi és kommandói  gyermek mondott verset 5 korcsoportban.  Minden évfolyamról 1-1 tanuló jutott tovább a verseny megyei szakaszára, mely Sepsiszentgyörgyön lesz március 30.-án. Reméljük szép eredményekkel térnek majd haza.

_KANYADI_SANDOR_2017_1.jpg_KANYADI_SANDOR_2017_2.jpg_KANYADI_SANDOR_2017_3.jpg_KANYADI_SANDOR_2017_4.jpg_KANYADI_SANDOR_2017_5.jpg

Díjazottjaink:

Bővebben:  Kányádi Sándor Szavalóverseny

Meghívó

MÁRCIUS 15. ÜZENETE

SZÓNOKLATVERSENY

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt iskolánk hagyományos szónoklatversenyére, melyet 2017. március 10-én, pénteken tartunk a városi Művelődési Központban 18 órai kezdettel.

Közreműködik a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ Hangfoglalás zenekara Kolozsi István vezetésével.

Szervezők: a történelem- és magyar szakos tanárok

Fő támogató: a Kovászna városi RMDSZMARCIUS 15


 

Farsang 2017.

Az ORBÁN BALÁZS ISKOLA I-IV. osztályos tanulói február 28.-án tartották a Farsangi mulatságot mely maskarások felvonulásával kezdődött, majd minden osztályban volt tánc, vicc, mulatozás, eszem-iszom, vetélkedők, játékok. Végül az iskola udvarán a III. osztályosok rövid műsora után elégették a Bábut, végleg elűzték a telet. 


 

Vidám Versek Versemondó Versenye

-körzeti szakasz-

2017. február 22.

VIDAM_VERSEK_VERSENYE_2017_1.jpgVIDAM_VERSEK_VERSENYE_2017_2.jpgVIDAM_VERSEK_VERSENYE_2017_3.jpgVIDAM_VERSEK_VERSENYE_2017_4.jpgVIDAM_VERSEK_VERSENYE_2017_5.jpg

Előkészítő osztály


I.díj     Pătrânjel Viktória        O.C

II.díj    Veres Botond Kristóf O.B

            Tóth Vivien     O.C

III.díj  Péter Panna     O.C

            Pătrânjel Viktor              O.C

            Ördög Milán   O.C

            Gyerő Gerda   O.B

            Pászka Gergő  O.C

Bővebben: Vidám Versek Versemondó Versenye

Napsugár gyermekirodalmi folyóirat felhívására az Orbán Balázs Iskola tanulói és pedagógusai közös énekkel köszöntötték kedvenc folyóiratuk 60. születésnapját 2017.január 30-án déli 12 órakor. Szabó-Sebők Enikő tanítónő az esemény jelentőségét hangsúlyozta, majd Thiesz Katalin tanítónő vezetésével elhangzott a Napsugár ország olvasóit dalban egyesítő Napsugár köszöntő.
               Isten éltessen sokáig kedves Napsugár!
 
 
NAPSUGAR_NAPJA_2017_1.jpgNAPSUGAR_NAPJA_2017_2.jpgNAPSUGAR_NAPJA_2017_3.jpg

Gólya, gólya, sárga lábú gólyamadár...

GÓLYAHÉT, GÓLYABÁL 2016

golya

2016. okt. 31-én vette kezdetét az idei gólyahét. A kilencedikesek nagy izgalommal vágtak neki a hétnek. Kitettek magukért a maskarába öltözött diákok és osztályfőnökök, hiszen a folyosókon végigvonulva megtöltötték azt élettel és színekkel, kiszakítván az iskola népét a monoton hétköznapokból.

A kissé szomorkás idő sem vette el a kedvüket a lelkes gólyáknak. A kis ,,produkciók” ideje alatt az iskolaudvar megtelt élettel, mindenhol kíváncsi szempárok figyelőztek.

Az idei év a filmek éve volt. A szervező diákok minden napra egy-egy más korszakból való film címeit adták meg a IX-es diákoknak, amelyből a legtöbbet kellett kihozniuk.  Első nap régi filmek, második nap animációs,  míg harmadik nap korunk filmjeit kellett felidézzék. Mindezek által megelevenedtek a szemünk előtt a Dallas, a Shrek, az Avatar, a Madagaszkár vagy éppen a Harry Potter film jelenetei.

Végül elérkezett a várva várt péntek este. A gólyák izgatottan vonultak be a Művelődési Központ termébe, amelyet a X-es diákok filmpremier helyszínévé varázsoltak. Volt ott csillogás, piros szőnyeg, a színészekről nem is beszélve.

Bővebben: GÓLYAHÉT, GÓLYABÁL 2016

Élménybeszámoló a pécsi látogatásról

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumrégóta ápol testvériskolai kapcsolatot a pécsi Koch Valéria Gimnáziummal. A magyarországi tanintézmény meghívására idén ősszel, október 19-22. között egy osztálynyi kovásznai diák, valamint kísérő tanáraik Pécsre látogattak. Az alábbiakban erről olvashatnak egy rövid élménybeszámolót.

„Hajnali 4 körül a csomagok bepakolása, illetve szeretteinktől való búcsúzás után elindultunk Pécsre.Az út hosszú volt, kb. 15 óra utazás után érkeztünk meg. A kollégium bejáratánál vártak minket a fogadóink. Többségünk pár pillanat alatt megtalálta a ,,párját” a bemutatkozó leveleknek és az ismerkedési portáloknak köszönhetően. A gyors vacsorátés az ismerkedést követően mindenki aludni tért.

Csütörtök reggel egy rendhagyó történelemórán vettünk részt, amely az ’56-os év eseményeinek állított emléket. Ezt követően Dávid Gabriella igazgatónő köszöntött bennünket. Három tanóra, ebéd és városnézés után a Vasarely Múzeumba látogattunk el. Este 7 órától a Pécsi Nemzeti Színházbanaz Amadeus című előadást tekintettük meg.

Bővebben: Élménybeszámoló a pécsi látogatásról

Elismerés a kovásznai Diákszínpadnak

 A Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad október 28-án kiválóan szerepelt a XVIII.Partiumi Országos Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF) Szilágycsehben. A rangos rendezvényen Erdély legkiválóbb csapatai vettek részt, akik a megyei válogatókon elsők lettek. Így a kovásznai diákszínjátszók a temesvári, szatmárnémeti, marosvásárhelyi, nagykágyai, szilágycsehi, szilágykrasznai és brassói csoportokkal mérhették össze tudásukat, tehetségüket.

A Molnár János tanár által irányított Diákszínpad Karinthy Frigyes:Tegezés című jelenetét adta elő, mellyel első díjat nyert.Alakítási díjjal jutalmazta a zsűri Barti Lehel-Andrást és Fülöp Renátát, iskolánk végzős diákjait.

„A debreceni Ady Endre Gimnázium könyvtárostanára, Peternainé Juhász Zsuzsa javaslatára állítottunk össze egy Karinthy-novellákból álló előadást, melynek egyik jelenete a Tegezés. A dramatizálás, színpadra állítás hosszas munkafolyamat eredménye, már május végén elkezdtük az egyes jelenetek kidolgozását, a bemutató előadás pedig szeptember végén valósult meg. A fesztiválra igyekeztünk tökéletesíteni a produkciót, pontosítani a karaktereket, a szereplők közti viszonyokat és hangsúlyozni a groteszk megjelenítési formát.”- magyarázza Molnár János, a darab rendezője.

Bővebben: Elismerés a kovásznai Diákszínpadnak

Ignácz Rózsa alkotói- és prózamondó verseny

Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesületnek köszönhetik a kovásznai és a környező településeken élő diákok és felnőttek, hogy 2016. október 15-én kilenc órától részt vehettek az Ignácz Rózsa prózamondó versenyen, ill. az alkotói verseny ünnepélyes díjkiosztásán.

Gödriné Molnár Márta köszöntőbeszédében megfogalmazta a nemrég alakult Ignácz Rózsa Egyesület fő célját: Ignácz Rózsa emlékének ápolása, valamint a magyar nyelv művelése, a magyar irodalom értékeinek megismertetése.

Bővebben: Ignácz Rózsa alkotói- és prózamondó verseny

A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Liceum nyolcadikos végzős diákjainak a búcsú-éneke.

A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Liceum nyolcadikos végzős diákjainak a búcsú-éneke.

Közzétette: Kolozsi István – 2015. június 12.

Bővebben: BALLAGÁS 2016