Élménybeszámoló a pécsi látogatásról

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumrégóta ápol testvériskolai kapcsolatot a pécsi Koch Valéria Gimnáziummal. A magyarországi tanintézmény meghívására idén ősszel, október 19-22. között egy osztálynyi kovásznai diák, valamint kísérő tanáraik Pécsre látogattak. Az alábbiakban erről olvashatnak egy rövid élménybeszámolót.

„Hajnali 4 körül a csomagok bepakolása, illetve szeretteinktől való búcsúzás után elindultunk Pécsre.Az út hosszú volt, kb. 15 óra utazás után érkeztünk meg. A kollégium bejáratánál vártak minket a fogadóink. Többségünk pár pillanat alatt megtalálta a ,,párját” a bemutatkozó leveleknek és az ismerkedési portáloknak köszönhetően. A gyors vacsorátés az ismerkedést követően mindenki aludni tért.

Csütörtök reggel egy rendhagyó történelemórán vettünk részt, amely az ’56-os év eseményeinek állított emléket. Ezt követően Dávid Gabriella igazgatónő köszöntött bennünket. Három tanóra, ebéd és városnézés után a Vasarely Múzeumba látogattunk el. Este 7 órától a Pécsi Nemzeti Színházbanaz Amadeus című előadást tekintettük meg.

Péntek reggel ismét 3 óra tanítás várt ránk, ezt követően pedig az iskolában tartott ’56-os megemlékezésen is részt vettünk. A nagyon mély érzéseket közvetítő megemlékezés előtt a Koch Valéria iskola igazgatónője átadott egy jelképes ajándékot Becsek Éva igazgatónő részére a megújult testvérkapcsolat örömére. A megemlékezés után ismét tanórákon vettünk részt. A rossz idő miatt ebéd után szabad foglalkozás állt rendelkezésünkre.

Szombaton ki-ki a fogadó családdal töltötte az időt, és így alkalma volt jobban megismerni a  családtagokat. Nagyon sok székely bácsis viccet elsütöttek.

Vasárnap hajnalban indultunk haza.

Egy pár kérdésmegfogalmazásával összefoglalható, hogy milyen észrevételekkel, tapasztalatokkal tértek haza a X.B-sek.

  1. Mi volt a pécsi látogatás tanulsága?

A pécsi látogatás tanulsága számunkra az volt,hogy legyen több önbizalmunk, legyünk bátrak, barátkozzunk és merjünk önmagunk lenni életünk bármely szakaszában.

  1. Milyen új tapasztalatokkal tértetek haza?

Meglepődve tapasztaltuk azt, hogy sok eltérés van a Koch Valéria Gimnázium és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum között. Furcsa volt számunkra az, hogy pár óra kivételével csak németül tanulnak a diákok, illetve azt tapasztaltuk, hogy stresszmentesebbek, nyugodtabbak az órákon, mint mi itthon. Érdekes volt számunkra az is, hogy az osztályközösségek teljesítményeik szerint vannak felosztva és különbözőképpen (szinten) foglalkoznak velük.Az órák rövidebbek, mint nálunk, a tanárok és a diákok közötti viszony közvetlenebb, az iskola tantermei felszereltebbek. Sokkal több szabadidejük van a pécsi diákoknak, mint nekünk.Úgy véljük, hogy mivel Pécs egy nagyváros, az ottani diákok sokkal önállóbbak, mint mi.

  1. Szerintetek mi a hasonlóság köztetek és a pécsi diákok között?

A hasonlóság, hogy mi mind szeretünk ismerkedni, barátságokat kötni, szórakozni.

  1. Milyen hatással volt a kirándulás az osztályközösségre nézve?

Az osztály egyhangú véleménye az, hogy ez a kirándulás mindenképp pozitívan hatott a közösségünkre. Sok időt töltöttünk együtt, jobban megismertük egymást ésjobban ragaszkodunk egymáshoz, mint eddig.

A saját és osztálytársaim nevében is elmondhatom, hogy nagyon tartalmas és tanulságos kiránduláson vettünk részt. Rengeteg új dolgot láttunk és tapasztaltunk. Mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy ha ilyen lehetősége adódik az életben, mindenképpen éljen vele és használjaki.

Ezútonis megköszönjük iskolánknak és személyesen Becsek Éva igazgatónőnek, hogy a X. B-t részesítették abban a kiváltságban, hogy képviselhette a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákságát.”

Bende Beáta, X. B

   PECS