Gólya, gólya, sárga lábú gólyamadár...

GÓLYAHÉT, GÓLYABÁL 2016

golya

2016. okt. 31-én vette kezdetét az idei gólyahét. A kilencedikesek nagy izgalommal vágtak neki a hétnek. Kitettek magukért a maskarába öltözött diákok és osztályfőnökök, hiszen a folyosókon végigvonulva megtöltötték azt élettel és színekkel, kiszakítván az iskola népét a monoton hétköznapokból.

A kissé szomorkás idő sem vette el a kedvüket a lelkes gólyáknak. A kis ,,produkciók” ideje alatt az iskolaudvar megtelt élettel, mindenhol kíváncsi szempárok figyelőztek.

Az idei év a filmek éve volt. A szervező diákok minden napra egy-egy más korszakból való film címeit adták meg a IX-es diákoknak, amelyből a legtöbbet kellett kihozniuk.  Első nap régi filmek, második nap animációs,  míg harmadik nap korunk filmjeit kellett felidézzék. Mindezek által megelevenedtek a szemünk előtt a Dallas, a Shrek, az Avatar, a Madagaszkár vagy éppen a Harry Potter film jelenetei.

Végül elérkezett a várva várt péntek este. A gólyák izgatottan vonultak be a Művelődési Központ termébe, amelyet a X-es diákok filmpremier helyszínévé varázsoltak. Volt ott csillogás, piros szőnyeg, a színészekről nem is beszélve.

 

Elsőként a IX. A osztályos tanulók mutatták be gólyatáncukat. Őket követték a IX. B, IX. C, IX. D, IX. F osztályos diákok.

Becsek Éva, igazgatónő, Șerban Daniela aligazgatónő és Oltean Csongor, a HÁRIT elnöke köszöntötték a jelenlevőket.

Popa Oananak (X.A) és Deák Gellért-Gedeonnak (X.B), az est házigazdáinak ezúttal is gratulálunk, hogy az este folyamán az olykor kritikus pillanatokban is helyt tudtak állni.

A IX. és X. osztályosok különféle, érdekes és vicces produkciókkal biztosították a jókedvet a ,,filmpremier” ideje alatt.

A bál középpontjában a Mr. és Mrs. Verseny főszereplői voltak, akik a zsűri ,,kameráinak” kereszttüzében mutathatták meg, hogy mennyire ismerik egymást. Be kellett bizonyítaniuk, hogy mennyire jó az énektudásuk, hogy mennyire jártasak a filmek világában, mennyire jártasak a szerelemvallás, illetve az általános műveltség terén. A tánctudásukat is megcsillogtatták a kedves zsűrinek és a közönségnek.

A várva várt eredményhirdetések előtt láthattunk egy kisfilmet és egy PowerPoint bemutatót, amely a gólyahét eseményeit foglalta magában.

A feszültséget a Pince Band zenekar oldotta fel, akik erre az alkalomra felkészülve filmbetétdalokat játszottak nekünk, amellyel kellemes hangulatot varázsoltak a Művelődési Központ falai közé.

Először az osztályok díjait tudhattuk meg. Bede Emese tanárnő elmondta, hogy az osztályok produkcióit értékelő zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen az osztályok kreativitásról és odaadásról tanúskodtak, így képtelenek voltak eldönteni, hogy kik a hét győztesei. Végül a zsűri úgy döntött,  hogy minden gólya lelkesedését értékeli. A díjak átvételekor nagy volt az öröm, hangos tapsviharral ismerték el a gólyák egymás munkáját a hét alatt.

A IX. A kapta a legszórakoztatóbb, legviccesebb osztály díját, a IX.B lett a legösszetartóbb osztály, a IX.C a legkreatívabb közösség, a IX.D a legtörekvőbb és a IX.F a legszórakoztatóbb osztály. Különdíjat kapott Gazda István tanár úr, aki motoros rockerként vagy akár ősemberként próbálta kihúzni az osztályát a csávából, így ő büszkélkedhet a  ,,Legdiákabb” osztályfőnök címmel.

GOLYA5

 

Ezután következett a Mr. és Mrs. Verseny eredményhirdetése. Itt is nehéz volt a zsűrinek a döntés, szoros volt a verseny, mivel minden gólyapár kihozta magából a legtöbbet.

A verseny eredménye: 1.  helyezés: Sebestyén  Anett és Sinka László(IX. C), 2. helyezés: Barthi Dóra és Molnár Gergely,(IX. B)3. helyezés: Enea Cristina és Poteică Răzvan, (IX. A) 4. helyezés Csoma Orsolya és Szabó Alpár, (IX. B).

Megkérdeztem a nyertes párt, hogy hogyan érezték magukat a próbák alatt, mennyire bíztak egymásban és hogy milyen érzések kavarogtak bennük, amikor meghallották, hogy ők nyerték meg a versenyt. Kérdésemre ezt nyilatkozták:,,Elsősorban meg szeretnénk köszönni, hogy részt vehettünk ebben a versenyben. A próbák nagyon tetszettek, izgalmasak voltak és nem nehezek, jókat nevettünk. Mi régóta ismerjük egymást, bíztunk egymás adottságaiban. Amikor kimondták a nevünket, vagyis legelőször a számunkat, a 7-est, nem tudtuk először elhinni, éreztük, hogy gyorsabban ver a szívünk, de nagyon boldogok voltunk, és örültünk az eredménynek, hogy mi nyertünk.”

Ne feledkezzünk meg arról, hogy mindez nem jöhetett volna létre a szervezők, a  X. osztályosok és osztályfőnökeik nélkül. Megkérdeztem egy X-es tanulót, hogy milyennek vélte a szervezést, és hogyan élte meg ezt a hetet: „Megtisztelő feladat és egyben kihívás volt számunkra az, hogy mi szervezhettük az idei gólyahetet. Egy megfelelési vágy is volt bennünk, hiszen szerettük volna azt, hogy a gólyák élvezzék ezt a hetet. Ki szeretném emelni az osztályfőnökök és a X-es osztályok hozzáállását, hiszen közösen, egymás segítségével hoztuk létre ezt a hetet. Pozitívum volt, hogy megvolt mindenkinek a saját feladata. Letisztultság és rendezettség jellemezte a szervezést. Nehézségek is akadtak bőven, amelyeket próbáltunk minél hamarabb helyrehozni. Jó volt látni a gólyák lelkes hozzáállását. Minden osztály nagyon jól teljesített. Nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek. Ezúton meg szeretnénk köszönni Bede Emese aligazgatónőnek a segítségét. Szerintem mindenik osztály keményen dolgozott és megmutatták, hogy megérdemelték a díjakat, hiszen napról napra próbálták kihozni magukból a legtöbbet.

A gálaest volt a hét csúcspontja. Az osztályok előadásai és a Mr. és Mrs. Verseny koronázta meg az egész hét eseményeit. Reméljük, hogy pozitív gondolatokat és emlékeket hagytunk az idei év gólyáinak. Meg szeretném köszönni mindazon személyeknek a támogatását és  segítségét, akik lehetővé tették a gólyahét, illetve a gólyabál létrejöttét.”(Sinka Norbert X.B)

Bende Beáta, X. B

A gólyahét eseményei gólyaszemmel

Első nap„Egy esős, hideg október végi reggelen izgalommal gyülekeztünk a Kőrösi Csoma Sándor Líceum termeiben. Ekkor vette kezdetét a Gólyahét. Ez az a rendezvény, amelyen a gólyákat hivatalosan beavatják a líceumi diákéletbe. Fárasztó, de élménydús nap volt az első. Voltak, akik sejtették vagy hallották már az előzőktől, hogy miről szól ez a ,,játék”. Most mármindenki a sajátbőréntapasztalhattameg a hallottakat. A tizedikesekgondoskodtakazelőkészületekről: mindenkilencedikesosztálynakkirótták a szerepet, aminekcsak a fantáziaszabotthatárt. Charlie Chaplin, A rettenthetetlen, a  Dallasfilmekszereplőibőrébebújhattunk, mi, ideigólyák. Aktívakvoltunk, lelkesek, jókedvűek, motiváltaz, hogyegyüttlehetünk, összerázódunk, egymástbátoríthatjuk. Kemény volt a küzdelem, feladatunkatkomolyanvettük. Márazelsőnaponbizonyítaniszerettünkvolna, a háborúnakálcázottjátékban.

A tizedikesekteszteltékkreativitásunkat, bátorságunkat, ésnemutolsósorbanösszetartásunkat. Azelső nap megpróbáltatásaiután a nagyszámúgólyaseregújabbizgalommalvártuk a másnapipróbatételt. Hogysikerül-e vennimindenakadályt a héten, aztazelső nap mégnemtudtuk, de abbanmindannyianegyetértettünk, hogyjólennególyánakmaradni. Na, nemúgy, hogymindigkilencedikesnek, hanemaktívnakjókedvűnek, lelkesnek!”Kertész Anna, IX. B

Második nap: „A Gólyahét második napján, kedden, a kilencedikeseknek animációs filmeket kellett megeleveníteniük. A IX. A osztály a Hupikék törpikéket kapta témának, a IX.B az Alice Csodaországbant, a IX.C-nek a Madagaszkár című mesefilmet kellett bemutatnia, A IX. E a Shrek szereplőinek bőrébe bújt, a IX.F pedig a Jégkorszakot mutatta be. Az iskola folyosóit vidám kék törpék, állatok, fekete és piros kártyák lepték el, a többi diák pedig csodálkozva találgatott, hogy vajon melyik meséről van szó. Az osztályok jelmezei kreatívak és találóak voltak. A kilencedikesek időt és energiát nem kímélve dolgoztak, hogy egy igazán jó előadással állhassanak az iskola elé nagyszünetben. Végül az együttműködésnek hála, mindegyik osztálynak sikerült összehoznia egy értékelhető produkciót. Miután mindenki előadta a maga jelenetét, már nyugodtabban, újult erővel fogott hozzá a következő nap”Kónya Ingrid, IX. B

Harmadik nap: „Szerdán egy-egy modern filmet kellett megeleveníteniük a kilencedikes osztályoknak. A román tagozat a "Suicide squad"-ot kapta témaként, a 9.B az "Alkonyat" című filmet, a 9. C az "Avatar"-t, a 9.E az "Eleven testek"-et, a 9. F pedig a "Harry Potter"-t. Az épület folyosóin a filmzenék elnyomták a sulirádió hangját, a gólyák mosolyogtak, és nagyon jól érezték magukat. Az iskolát vámpírok, vérfarkasok, kék lények, varázslótanoncok és zombik járták át. Mindenki a lehető legkreatívabban próbálta megoldani a feladatot. Nem volt hiány vörösre festett, szétszaggatott pólókból, női vastag bundákból és valószínűleg jelentős mennyiségű kék arcfesték fogyott el a készülődés során. Energiát, alapanyagot nem sajnálva jöttek létre a jelmezek, hogy segítségükkel a nagyszünetben tökéletes produkciók születhessenek. Abban a szünetben volt háború, tánc, újraélesztés, bolyongás és bár későn, de elhangzottak varázsigék is. Ki-ki a maga képességei szerint odatette magát, hogy mindenképpen elvihesse a pálmát aznapra.A szerdai nap, utolsó beöltözős-nap lévén, extra hajrázással telt el.”Bersán Bernadett, IX. B

GOLYA2

GOLYA3


GÓLYABÁL

Gólya, gólya, sárga lábú gólyamadár. Erre a dalra lépkedve, pörögve indultak el, majd töltötték be a Kőrösi Csoma Sándor iskola újdonsült kilencedikesei a Városi Művelődési Központ színpadát, 2016. november 4-én. Gyönyörű ruhák tündököltek, nagy mosolyok csillantak, daliás fiatalemberek húzták ki magukat a legszebb hölgyek mellett. Elkezdődött a várva várt gólyabál, amire már az iskolakezdés óta mindenki készül, várakozik, ábrándozik róla.                                        

A köszöntőbeszédek megteremtették az ünnepi hangulatot, a Miss, Mister verseny pedig fokozta azt. Színesebbnél színesebb előadások között láthattuk a megmérettetések darabkáit, melyek között akadtak már hagyományosak is, de láthattunk újításokat is. Az osztályprodukciók sok esetben meglepték az érdeklődő szemlélőket, vicces Gólya születik előadásokat is láthattunk, a kilencedik B alakításában, vagy a felnőtté válás pillanatait tekinthettük meg a kilencedik C osztály jelenetében. Ugyanúgy, mint minden évben, akadtak táncos produkciók is, melyben a lányok előszeretettel csavarták el a fiúk fejét mozdulataikkal.                                                                                                                             

Idén, a gólyahét alatt sem az osztályok közötti harc, hanem a színes előadások, a nagyszüneteken megmutatkozó különleges hangulat, zenék, vidám táncok álltak előtérben. Ennek eredményeképp az est végén fény derült az osztályok díjazásánál arra, hogy nincs legjobb osztály. Mindegyik különleges, értékes a maga módján. Így nyerte el a 9.B a legösszetartóbb, a 9.C a legkreatívabb, a 9.D a legtörekvőbb osztály díját.     

GOLYA4      

A Miss-Mister verseny nyertesei, a próbák legjobb teljesítői Sebestyén Anett és Sinka László-Tamás lettek, a IX. C osztályból, akik örömmel nyilatkoztak nekünk:

Elsősorban a táncokra készültünk elég sokat, hisz avval volt probléma. Ismertük nagyon jól egymást idáig is, de most tudjuk egymás adottságait, ki miben tud jobban és gyengébben teljesíteni. A színpadon előre nagyon izgultam, de hamar megszoktam. A tánctól féltünk a legjobban szerintem, a kedvencem pedig a bemutatkozós feladat volt, elég kreatívnak tűnt. Az ellenfeleink meglehetősen jók voltak, főleg egy-két csapat a táncban. Amikor kimondták a nevünket, a reakciómból lehetett látni, hogy nagyon örültem neki. A versenyen szerzett élmények mind megmaradtak, semmit nem felejtek belőlük. Azt ajánlom a jövő gólyapárjainak, hogy gyakorlással és önbizalommal menjenek fel a színpadra, és hogy nincs mitől félniük.” – Sinka László-Tamás.

„Igen, leginkább a táncokra készültünk majdnem minden nap, a többi feladatra viszont nem, mert nem tudtuk, mire számíthatunk, rejtély volt, hogy mit kaphatunk. Elég rég ismerjük egymást, de úgy gondolom, picivel közelebb kerültünk egymáshoz, mert jókat beszélgettünk táncolás közben. Az első feladatnál a színpadon kicsit ideges voltam, de azután gond nélkül ment minden. Elfelejtettem a minket figyelő, székekben ülő embereket és csak jól éreztem magam. Én nagyon egyik feladattól sem féltem. A kedvencem a tánc volt és a bemutatkozós feladat. Egyszerűen nem hittem el, csodás érzés volt, nem számítottam rá, mivel elég erősek voltak az ellenfeleink, de arra számítottam, hogy legalább az első 3-ban benne leszünk. Nagyszerű élménnyel gazdagodtam , és sok dolgot megtapasztaltam, aminek nagyon örülök. És én is azt ajánlom a jövő gólyapárjainak, hogy önbizalommal menjenek a színpadra és gyakoroljanak sokat.” –Sebestyén Anett.

GOLYA1

Ráduly Orsolya, XII, B

Fotók: Péter Adrienn, XII. B