ISKOLÁN KÍVÜLI TEVÉKENYSÉGEK

ACTIVITĂŢI EXTARCURRICULARE

Nem térkép e táj program

(honismereti kirándulás)

Iskolánk  V. B és VI. B osztályos tanulói 2016. november 30-án egynapos kiránduláson vettek részt a Nem térkép e táj című program keretében. A költségek jelentős részét a Háromszéki Közösségi Alapítvány által kiírt pályázaton nyertük, a hiányzó részt a tanulók szülei biztosították.

Fő célkitűzésünk volt: megismerni egy csokornyit a megyeszékhelynek és környékének kulturális, történelmi és gazdasági értékeiből.

Tematikánk: Háromszék értékei

A tervezett út időrendi beosztása, a célba vett nevezetességek:

8:00 – Indulás az iskola parkolójából

9:15 – Az illyefalvi Séra-kúria megtekintése (a Mikszáth-, Jókai-, illetve Szabó Dezső- emlékszoba) Fodor Imre polgármester úr vezetésével

10:30 – Az illyefalvi vártemplom történetének megismerése és a vártemplom meglátogatása Gáspár-Babos Etele-Tamás tiszteletes úr előadását hallgatva

11:30 – Érkezés Sepsiszentgyörgyre, a Diószegi Pékség meglátogatása

13:00 – Ebéd a Tribel étkezdében

14:00 – Látogatás a Tamási Áron Színházba, betekintés a színfalak mögé: öltözők, műhelyek, érdekességek (Szabó Krisztina közönségszervező közreműködésével)

15:30 – Séta az Erzsébet parkban, a szobrok megismerése

16:00 – A főtér bebarangolása, a municípium fontosabb intézményeinek megismerése (Polgármesteri Hivatal, Megyei Tanács, Székely Mikó Kollégium, Tamási Áron Színház)

17:30 – Hazaérkezés Kovásznára

Az eredeti tervhez képest egyetlen módosítást kellett eszközölnünk: hivatalos ünnepnap lévén a Székely Nemzeti Múzeum zárva volt, helyette a Tamási Áron Színházat látogattuk meg.

A kirándulás során megtekintett és felfedezett szellemi, gazdasági és anyagi értékekhez hozzáadódott – nagy örömünkre –  egy csokornyi emberi érték is: pontosság, szakértelem, kedvesség, szolgálatkészség, odaadás. Külön szeretnénk kiemelni Fodor Imre polgármester úr lebilincselő előadását a Séra-kúriában található emlékszobák tartalmáról,Gáspár-Babos Etele-Tamás tiszteletes úr tartalmas tájékoztatóját a vártemplom történetéről, a Diószegi Pékség gazdasági vezetőjének szakértelmét, Szabó Krisztina színházi közönségszervező odaadását a látogatás megszervezését illetően, a Capitaly szállítási cég és a Trist-Com-Serv étterem pontosságát és minőségi szolgáltatásait.

A kovásznai diákok felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, szép, tartalmas napot töltöttek Illyefalván és Sepsiszentgyörgyön.

Reméljük, hogy a látottak és hallottak beépülnek személyiségükbe, és hatékonyan szolgálják fejlődésüket.

Végül álljon itt Ambrus Édua V. B osztályos tanuló rövid beszámolója erről a tevékenységről:

„ Amikor az osztályfőnök bejelentette, hogy megnyertük a pályázatot, nagyon örültem, hogy egy izgalmas kiránduláson vehetek majd részt.

Eljött a várva-várt szerda reggel, és mi elindultunk a kék autóbusszal. Első állomásunk Illyefalva volt, ahol megnéztük a vártemplomot és a templom körüli építményeket. Innen a Séra-kúriába látogattunk, megismertük a helység történetét, és megtekintettük a kiállítást. A következő állomásunk a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség volt. Itt megismerhettük a kenyérsütés folyamatát, s – nagy meglepetésünkre – mindenkit megajándékoztak egy-egy finom, friss kenyérrel meg pánkóval. A pékségből az Erzsébet parkba mentünk, ahol megismerhettük a szobrokat, emlékműveket, majd megnéztük a megyeszékhely fontosabb intézményeinek épületét. Megtudtuk, hol van a Megyei Tanács, a Székely Mikó Kollégium, a Kós Károly Szakközépiskola, a Polgármesteri Hivatal. Múzeumlátogatást is terveztünk, sajnos a Székely Nemzeti Múzeum zárva volt az ünnepnap miatt. Az ebédet a Tribel étteremben fogyasztottuk el. Kicsit pihentünk, majd a Tamási Áron Színházba mentünk, itt meggyőzödhettünk arról, hogy a színház épülete valóban olyan, mint egy labirintus. Olyan szerencsések voltunk, hogy Zakariás Zalán rendezővel is találkozhattunk, aki megajándékozott bennünket egy-egy színházi „pénzzel”.

Hazaindulás előtt cukrászdában jártunk.

Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, még sokszor fogunk kirándulni.”

Incefi Tünde-Anna tanárnő,

az V. B osztály osztályfőnöke

KIRANDULAS2

KIRANDULAS1

KIRANDULAS4

 

KIRANDULAS3

KIRANDULAS5