Kriza János mesemondó verseny

Iskolánkban 2018. október 15-én szerveztük meg a Kriza János mesemondó verseny körzeti szakaszát, melyen 32 diák vett részt. A körzeti eredmények alapján a következő tanulók képviselték iskolánkat a verseny megyei fordulóján Sepsiszentgyörgyön október 19-én:

V. osztály

I díj: Kerekes Károly Kevin

II. díj: Bartha Boróka

III. díj Gábor Hunor

VI. osztály

I .díj Fülöp Véda

II. díj: Bodor Karina

III. díj: Gyerő József

VII. osztály

II. díj: Ambrus Édua

VIII. osztály

II. díj: Szőcs Bíborka

III. díj: Simon Rita

A középiskolások balladamondó kategóriájában egyetlen versenyzőnk volt: Molnár Gergely, XI. osztályos tanuló. 

A megyei versenyen egy első díjat és két dicséretet szereztek a kovásznai diákok:

Molnár Gergely a balladamondó kategória első helyezettje lett, és részt vesz az országos fordulón november 17-én, Bartha Boróka és Fülöp Véda pedig dicséretet érdemeltek.

Mindannyiuknak gratulálunk!

 

 

 


Vidám Versek Versmondó Versenye

-körzeti szakasz-

2018. március 23.

2018. március 23-án a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban került megrendezésre a körzeti Vidám Versek Versmondó Versenye. 126 tanuló nevezett be Zágonból, Barátosról, Telekről, Pákéból, Páváról és Kovásznáról. A tanulók teljesítményét szakmai zsűri értékelte, összesen 62 tanulót jutalmaztak dicsérő oklevéllel.

Vidám_Versek_Versmondó_Versenye_2018_1.jpgVidám_Versek_Versmondó_Versenye_2018_2.jpgVidám_Versek_Versmondó_Versenye_2018_3.jpgVidám_Versek_Versmondó_Versenye_2018_4.jpgVidám_Versek_Versmondó_Versenye_2018_5.jpg

Előkészítő osztály

I.díj: Csorja Soma O.B

II.díj: Gyárfás Beáta O. B

            Fazakas Dorka O.C

            Fülöp Áron O.B

III.díj: Deák László Ábel – Zágon

            Bagoly Anna O.B

Dicséret: Dancs Emőke   O.C

            Finta Gyopár – Telek

            Miklós Ákos – Zágon

I.osztály

I.díj: Pătrânjel   Viktor   I.C

II.díj: Tóth Vivienn   I.C

            Mikola Zsanett I.B

            Pătrânjel Viktória     I.C

III.díj:Salamon Csanád     I.B

            Szentgyörgyi Péter I.C

            Ördög Milán I.C

            Péter Panna   I.C

Dicséret: Nagy Anabella   - Telek

            Porkoláb Zsanett I.B

            Csomós Kristóf I.B

               Pászka Gergő   I.C

II. osztály

I.díj: Princz Koppány Lőrinc II.C

II.díj: Gál Blanka II.C

            Tusa Rebeka II.C

            Ambrus Ajna II.B

            Tánczos Bence II.C

            Czilli Samu II.B

            Fülöp Zsolna II.C

III.díj:     Karácsony Attila II.B

            Szőcs Henrietta II.B

            Hegyi Hanga   II.C

            Somodi Balázs II.C

Dicséret: Tóth Beáta II.B

            Miklós Ágota - Zágon

                 Harai Abigél II.B

III.osztály

I.díj: Molnár Fanni   III.C

II.díj: Fejér Orsolya III.C

            Bedő Dalma III.B

            Csoma Dorka III.C

III.díj: Szabó Renáta III.C

            Kaján Helga III.B

            Becsek Nagy Attila III.B

            Szász Ferenc   III.C

Dicséret: Moldovai Kitti   III.C

            Keresztély Leila- Réna   III.C

            Baraboi Dávid   III.C

            Benedek Roland - Barátos

IV. osztály

I.díj: Bartha Boróka   IV.C

II.díj: Gábor Anita   IV.C

            Kelemen Ágota Bíborka IV.B

            Timpau Diana Maria – Zágon

III.díj: Tompa Eliza Izabella IV.C

            Hengán Adrienn IV.C

            Deák Dávid - Zágon

Dicséret: Gábor Eduárd Honor IV.C

            Jakocs János Tihamér IV.C

            Csoma Panna IV.B

            Kerekes Károly Kevin IV.C

            Csoma Bernadett - Zágon

            Ferencz Mónika IV.C

            Kónya Balázs IV.C

            Borsó Róbert IV.C

 

         

          Kovászna körzetet a megyei megmérettetésen a következő tanulók képviselik:

Csorja Soma O.B - Felkészítő tanító: Tusa Anikó

Pătrânjel Viktor   I.C- Felkészítő tanító: Székely Márta

Princz Koppány Lőrinc II.C- Felkészítő tanító: Mátyás Imola

Molnár Fanni   III.C- Felkészítő tanító: Tökbandi Rita

Bartha Boróka IV.C- Felkészítő tanító: Bagoly Antónia

Sok sikert kívánunk!

 

 


Hőseinkre emlékeztünk a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra és annak hőseire emlékezve iskolánk történelem és magyar szakos tanárai vetélkedőket szerveztek azért, hogy alkalmat teremtsenek a diákoknak arra, hogy gyarapítsák ismereteiket és ezáltal is méltóképpen készüljenek március 15-e megünneplésére.

Hétfőn, március 12-én Március 15. üzenete címmel került sor a középiskolások számára meghirdetett szónoklatversenyre, melyre idén kilenc lelkes és bátor diákszónok jelentkezett. Megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket: Csősz Csongor és Szabó Kamilla (IX. B), Elekes Hunor és Sinka Izabella (IX. D), Molnár Gergely (X. B), Becsek Júlia-Brigitta (X. C), Cseh Domokos és Sinka Norbert (XI. B), valamint Vatány Bíborka (XI. C). A nemes versengést követően Vatány Bíborka nyerte el azt a jogot, hogy a központi rendezvényen is elmondhassa ünnepi gondolatait. Második helyezett lett Csősz Csongor, míg a harmadik díjat Molnár Gergely kapta meg. A Pro Csoma Sándor Egyesület különdíja Szabó Kamillát illette.

Kedden, március 13-án Talpra, magyar!címmeltörténelmi és irodalmi vetélkedőtszerveztünk az V-VIII. osztályosok részére, melyen 15 csapat, összesen 60 tanuló vett részt. A verseny győztesei a VI. B osztály tanulói: Ambrus Édua, Benkő Andrea, Dancs Abigél és Moldovai Dániel. Második helyen végzett az V. A osztály csapata: Fülöp Véda, Jeszenovics Adrienn, Jeszenovics Bernadett és Olosz Zenkő. Harmadikok lettek a VII. B osztály tanulói: Bede Anita, Fűzi Anna és Kaszás Rebeka. Dicséretet érdemelt Tóth Csenge, Fábián Eszter, Pakó Kamilla és Kertész Alíz (V. B), valamint Szőcs Bíborka, Izsány Csaba, Bende Arnold és Sinka Béla (VII. C).

Szerdán került sor a Föltámadott a tenger szavalóversenyre, melyre 18 általános iskolás diák nevezett be. A zsűri döntése alapján első helyezettek lettek: Gyerő József (V. B oszt.), Ambrus Édua (VI. Boszt.), Molnár Júlia-Anna (VII. C oszt.). Második helyezést ért el: Török Erna (VI. C oszt.) és Kosztándi Kriszta (VII. C oszt.), míg harmadik helyezett lett Gergely Zsolt (VI. C oszt.). Dicséretet érdemelt Kovács Bernadett (V. B), Deák Erika (VI. D) és Szőcs Bíborka (VII. C oszt.)

Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk és büszkék vagyunk rájuk!


"Mesék szárnyán" mesevetélkedő

1_resize.jpg2_resize.jpg3_resize.jpg4_resize.jpg27946783_10211884346171112_97210618_o_resize.jpg27951112_10211884345571097_217804645_o_resize.jpg

 

 


 

Középiskolások vetélkedője a magyar kultúra napján

Magyarságismereti vetélkedőt szerveztek január 23-án, hétfőn a magyar kultúra napja tiszteletére a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tanárai. Az immár ötéves hagyománnyal rendelkező verseny idei mottója az 50 éve elhunyt zeneszerzőtől, Kodály Zoltántól származik: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A versenyen részt vevő diákoknak széles körű tudásról kellett tanúbizonyságot tenniük, hiszen több területről is kaptak kérdéseket, feldatokat: magyar történelemből, irodalomból, tudományokból, képzőművészetből, zenéből és sportból.

MAGYAR KULTURA NAPJA 2017_01.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_02.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_03.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_04.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_05.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_06.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_07.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_08.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_09.JPGMAGYAR KULTURA NAPJA 2017_10.JPG

Idén 11 középiskolás csapat, összesen 44 diák nevezett be a vetélkedőre. A több mint 3 órás megmérettetésen a IX. B osztály Arany család nevű csapata győzött. Csapattagok: Kádár Alexandra, Kertész Anna, Kónya Ingrid és Tusa Laura. Második helyezett a X. B osztály Deákék csapata lett: Balogh Zoltán, Cseh Domokos, Deák Gellért-Gedeon és Juga János Botond. Harmadik díjat nyert a XII. D osztály Nyelvápolók csapata: Barabás Kinga, Jonica Mónika, Menyhárt Réka és Szántó Annamária. Dicséretben részesült Barabás Boglárka, Gál Imre, Jánó Andrea-Kinga és Szilaj Márk-Róbert a IX. B osztályból.

Megkértük a nyertes csapat tagjait, hogy válaszoljanak néhány kérdésre.

  1. Miért tartottátok érdemesnek jelentkezni a magyar kultúra napja alkalmából szervezett vetélkedőre?

Kádár Alexandra: Véleményem szerint fontos, hogy a kötelező tananyag mellett néha időt szánjunk a vetélkedőkre is. Mikor a tanár néni említette, hogy a középiskolás diákok mennyire szeretik a vetélkedőt, az én érdeklődésemet is felkeltette, ezért jelentkeztem.

Kertész Anna:,,Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig.”-ismertük meg pár évvel ezelőtt ezt az üzenetet. És tovább folytatva a gondolatot, nemcsak tanulnunk, hanem álmodnunk, nevetnünk, gondolkodnunk, tréfálkoznunk, játszanunk is anyanyelvünkön kell. Ezért is jelentkeztünk az iskolánkban a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából szervezett magyarságismereti vetélkedőre. Tudjuk azt, hogy minden nap beszélni kell, a szavakat magunkra kell ölteni, hogy ne fakuljanak meg.

Kónya Ingrid: Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet a verseny, amin eddig nem vehettem részt, és a magyar irodalmat is szeretem, így nem volt kérdés, hogy jelentkezem-e. Alsóbb évesként voltam hasonló rendevényeken, és mivel azokon is jól éreztem magam, reméltem, hogy most sem lesz másképp.

Tusa Laura: Érdekesnek találtam a vetélkedőt, és kíváncsi voltam, hogy milyen feladatokat kapunk a témával kapcsolatosan.

  1. Milyen tapasztalatokat szereztetek a felkészülés során?

Alexandra.: A felkészülés során rájöttem, hogy van sok olyan érdekes dolog, amiről az iskolában nem hallunk a tanórákon, ezért is hasznosak az ilyen vetélkedők, mert általuk bővíthetjük a tudásunkat, és az információk később még a hasznunkra válhatnak.

Ingrid: Az olvasandó/tanulandó anyagot elosztottuk egymás között, mindenki csak a saját részével foglalkozott, és bár erre a felkészülés során nem gondoltunk, utólag beláttuk, hogy jobb lett volna, ha mindenki ismer minden szöveget.

Laura: Nagyon sok dolgot megtanulhattunk a magyar kultúráról. Érdekes dolgokat, történeteket ismerhettünk meg.

  1. Hogyan éreztétek magatokat a verseny alatt?

Alexandra: A verseny alatt kissé izgultam, hiszen ilyenkor ilyenkor mindenkinek az jár a fejében, hogy milyen jó lenne, ha az ő csapata lenne a győztes, de ennek ellenére jól éreztem magam. Izgalmasak voltak a feladatok, egy percig sem unatkoztam.

Anna: Nagyon élveztük a versenyt, megéreztük az összetartozás, a szolidaritás erejét a csapatban, erősödött az egymás ismereteibe, tudásába vetett bizalmunk és az egymás iránti figyelmünk. Igazi kihívást jelentett megtalálni a szóegyenletbe elrejtett gondolatot, megoldani a gyufapálcikákból kirakott feladatot. A csoporton belül volt, hogy másképp láttuk a dolgokat, volt, hogy megérzéseinkre hagyatkoztunk, de többé-kevésbé megbirkóztunk a versenyszámokkal, ráhangolódtunk a játékra. Minden feladat igazi kincskeresés volt, így gazdagon érkeztünk haza.

Ingrid: A verseny rendkívül jó hangulatban telt, jól szórakoztunk, és már ez is megérte, hogy jelentkeztünk.

Laura: Ideges voltam, mivel ez a verseny volt számomra az első, amin a Kőrösi Csoma Sándor iskolában részt vettem.

4. Számítottatok-e arra, hogy megnyeritek a versenyt?

Alexandra: Mivel idősebb diákok is részt vettek, nem gondoltunk arra, hogy mi leszünk azok, akik a legjobban teljesítenek, ez nagy meglepetés volt számunkra.

Anna: Hogy megnyerjük a versenyt? Nem ez volt az igazi cél… Azzal motiváltuk magunkat, hogy utolsók is lehetünk, de csakis az elsők között!

Ingrid: Egyáltalán nem. A verseny elején reménykedtünk abban, hogy elérünk valamilyen helyezést, de ahogy egyre több feladatot kaptunk, kezdtünk elbizonytalanodni. Az ellenfél csapatok is erősek, jól felkészültek voltak. Mikor megtudtuk, hogy nyertünk, nagyon meglepődtünk.

Laura: Nem számítottunk arra, hogy megnyerjük a versenyt, mivel voltak olyan feladatok, amiket elrontottunk.

5. Mivel győznétek meg azokat az iskolatársaitokat, akik idén nem jelentkeztek a vetélkedőre, hogy jövőre ne hagyják ki?

Alexandra: Ezen a vetélkedőn mindenki találhat valamit, ami tetszik neki, hiszen nem csak egy tantárgyról szól az egész, hanem több tudományos és művészeti, valamint sport területről. A feladatok nagyon érdekesek voltak, rengeteg új dolgot lehetett tanulni.

Anna: Az elismerésül kapott oklevélen található üzenetből tanulhatjuk: „kultúrát nem lehet örökölni, minden nemzedéknek újra meg újra meg kell szereznie magának.” Erre törekszünk a jövőben is, és erre biztatjuk társainkat is. 

Ingrid: Én ajánlom ezt aversenyt mindenkinek nem csak azért, mert jó hangulatú, hanem azért is, mert általa rengeteget tanulhatunk. Nem csak száraz tényeket, hanem érdekességeket is. A felkészülés nem igényel olyan sok időt és csapatépítő jellege is van. Nem szabad kihagyni!

Laura: Nagyon érdekes történeteket ismerhetnek meg, akik jelentkeznek a versenyre, és méltóképpen emlékezhetnek arra, hogy mi is történt 1823. január 22-én.

 


Rövid beszámoló a Bolyai János interdiszciplináris versenyről

 2016. dec. 15.

Az elmúlt tanévben egy matematikaórám közben Bolyaira terelődött a szó. Akkor tűnt fel nekem, hogy milyen keveset tudnak a gyerekek róla. Elhatároztam, szervezek egy versenyt, melynek az lesz a célja, hogy a magyar matematikusokat és természettudósokat jobban megismerjék a diákok. Elsőként Bolyai János életével és munkásságával foglalkoztunk. Nem az volt a szempont, hogy komoly matekpéldákkal „bombázzuk” a versenyzőket, hanem hogy felkeltsük a tanulók érdeklődését a világhíres magyar matematikus munkásságával kapcsolatban, valamint hogy minden benevező diák számára elérhetővé tegyük a sikert. A versenyfeladatok között szavalatok is elhangzottak, de a zenei tehetségeknek is adtunk lehetőséget a fellépésre, hisz köztudott, hogy Bolyai gyönyörűen hegedült. Gondolom, azzal hogy két versenyszám között elhangzott egy rövid kis hegedűduett, a diákok örökre megjegyezték ezt, és a verseket hallgatva a költő Bolyaira is emlékezni fognak.

A versenyszámok között én próbáltam egy rövid kis előadásban az ő szintjükön elmondani, hogy mi is az a „nem euklidészi geometria”, milyen gyakorlati alkalmazásai vannak, és megkértem a fizika szakos kolléganőmet, hogy beszéljen a nem euklidészi geometriák szerepéről a fizikában.

Idén a diákok javaslatára Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós életével és munkásságával ismerkedtünk meg, de persze nem hiányoztak a matematikai, logikai megmérettetések sem. Az általános műveltségi kérdések mellett helyett kapott Incefi Tünde-Anna tanárnő szóegyenlete is. Dobra Réka biológia-tanárnő röviden összefoglalta a C vitamin szerepét az élő szervezetben és Tănase Dorina fizikatanárnő pedig érdekes kísérleteket mutatott be a jelenlevőknek.

vetelkedo2_1.jpgvetelkedo2_2.jpgvetelkedo4_1.jpgvetelkedo4_2_resize.jpg

A versenynek, úgy érzem, hogy csak nyertesei vannak.

A vetélkedő végén a legügyesebb, legfelkészültebb, legjobban teljesítő csapatokat díjaztuk.

I. díj: a X. B osztály CBA csapata: Balog Zoltán, Cseh Domokos, Deák Gellért-Gedeon

         és Csoma Nóra a XII. B osztályból (ő biztosította az erősítést)

II. díj: a XI. B osztály ANKI-RÉHE csapata: Baló Andrea, Kosma Kinga, Sós Réka és

         Vajda Henrietta

III.díj: a IX. B osztály P- ÁSZOK csapata: Deák Ezékiel, Molnár Gergely, Papp

          Gyopárka és Szobó Alpár

Dicséret: a X. B osztály SZENT-GYÖRGYI C-WITH-AMIN csapata: Bersán Noémi,  Joós Áron, Ördög Zsombor és Szőcs Apolka

A verseny szervezői iskolánk matematika szakos tanárai: Bede Emese tanárnő, Bende Izabella tanárnő, Kovács Lívia tanárnő, Szabó Andrea tanárnő és Pop Csilla tanárnő.

A zsűri tagjai: Tănase Dorina tanárnő, Dobra Réka tanárnő, Gazda István tanár úr és Molnár János tanár úr.

A vetélkedő fő támogatója Kovászna város Önkormányzata.

Bede Emese tanárnő


A magyar nyelv napja

A magyar nyelv napja alkalmából iskolánk magyartanárai vetélkedőt hirdettek az V-VIII., valamint a IX-XII. osztályos tanulók számára. Az V-VIII. osztályosoknak A legszebb három idézet az anyanyelvemről címmel kellett készíteniük A3-as méretű, színes kompozíciót, a középiskolás diákok pedig anyanyelvi vetélkedőn vehettek részt. Mindkét versenyfelhívást nagy örömmel és lelkesedésssel fogadták a diákok és szép számmal jelentkeztek.

A nagyok vetélkedőjén 12 csapat, összesen 46 diák mérte össze tudását, kreativitását, bizonyította az anyanyelv iránti szeretetét. A csapatok elrendezése után már következett is az első feladat, majd a második, a harmadik... A diákok pár percet kaptak a feladat alapos átgondolására, megfejtésére. A feladatok olykor fejtörést okoztak, és szükség volt a találékonyságra is. Ugyanakkor próbára tették a diákok helyesírását, az eszperente nyelven való boldogulását, írók, költők arcképének felismerését, vagy éppen a szólások, közmondások ismeretét. A résztvevők véleménye alapján a feladatok érdekesek, ötletesek voltak. Örültek, hogy felmérhették ismereteiket, és annak is, hogy diáktársaik körében ápolhatták anyanyelvüket.

            Ahogy Juhász Ferenc is mondja: ,,A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem.”, fontos, hogy mindig ápoljuk, és hogy soha ne feledkezzünk meg róla.

A-Magyar-Nyelv-Napja 2016_2_resize.jpgA-Magyar-Nyelv-Napja 2016_3_resize.jpgA-Magyar-Nyelv-Napja 2016_4_resize.jpgA-Magyar-Nyelv-Napja 2016_5_resize.jpg

            A plakátkészítő verseny győztesei:

  1. díj  Kaszás Rebeka, Kovács Andrea-Anita, VI. B osztály
  2. díj  Bede Anita, Fazakas Barbara, Fűzi Anna, VI. B
  3. díj  Cseh Anita-Zsuzsánna, Csoma Ákos, Debreczi Beáta, Magyari Mónika, VI. C

Dicséret: Ambrus Édua, Bagoly Andrea, Czilli Anna-Klára, Dancs Abigél, Imreh Beáta-Bernadett, Gerebenes Larisza-Emőke, Simon Tímea-Anita, V. B

Az anyanyelvi vetélkedő győztesei az Észpörgetők csapat tagjai: Csoma Nóra, XII. B, Kiss Eszter, X. C, Szántó Annamária, XII. D.

Második helyezett az Észtanúk csapata: Barabás Kinga, Jonica Mónika és Menyhárt Réka a XII. D osztályból, míg harmadik helyen az MKN csapata végzett: Cseh Domokos, Ördög Roland, Ördög Zsombor és Gergely-Kovács Máté a X. B osztályból.

            Köszönet illeti Incefi Tünde-Anna, Molnár Juliánna, Czilli Aranka-Ágota és Bede Emese tanárnőt, a vetélkedő szervezőit.

Bende Beáta, X. B

 

 

Kovászna, szeretlek! helytörténeti vetélkedő

2016. október 28.

Idén negyedik alkalommal szervezték meg a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum történelem- és magyar szakos tanárai a Kovászna, szeretlek! helytörténeti vetélkedőt.

A 2013-ban Tánczos Szende történelemtanárnő által kezdeményezett verseny célja a szülőváros értékeinek felfedeztetése, a kulturális örökség megőrzésére való buzdítás.

Idén 10 csapat, összesen 40 diák mérte össze tudását a fürdőváros múltjáról és jelenéről, természeti kincseiről, nevezetességeiről, hírességeiről. A péntek délután vidám hangulatban telt, az egész heti tanulástól elfáradt versenyzőket zsíros kenyérrel és finom kaláccsal várták a szervezők.

Az idei év versenyének győztesei az Értékmentők csapata (Bartos Kinga, Bende Tímea-Ivette, Luka Katalin, Makó-Puskás Fanni, VIII. B) lett, őket követték az V. B osztály Szélkapu csapatának tagjai (Ambrus Édua, Benkő Andrea, Dancs Abigél), harmadik helyezést értek el a VII. D osztály tanulói (Csoma Gergely, Kónya Blanka, Molnár Norbert, Várza Tímea), és dicséretben részesült a VI. C osztály Gyöngyszemek csapata (Bende Tünde, Debreczi Beáta, Molnár Júlia-Anna, Varga Kincső-Bianca). A legszebb pályamunkáért járó díjat a Szélkapu csapat nyerte.

Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk!

A szervezők ezúton is megköszönik a támogatást Kovászna város Önkormányzatának, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezetnek,a városi Művelődési Ház igazgatójának, Czilli Balázs úrnak és Kopacz Levente-Benedek fényképésznek. 

UJSAGCIKK

 

 

 


Kriza János mesemondó verseny

-körzeti szakasz

-mesemondo

2016. október 14-én került sor iskolánkban a Kriza János mesemondó versenyre, amelyen idén a kovásznai gyerekeken kívül részt vettek a zágoni, barátosi és a komandói diákok is. A vetélkedő minden évben kivívja a gyerekek érdeklődését, kíváncsiságuk által felülkerekedik bennük a versenyszellem. Idén tíz hatodikos diák jelentkezett, négy bátor fiú és hat tehetséges lány mérhette össze tudását a 107-es terem falai között, míg a 110-es teremben 13 várakozó diákkal találkozhattunk, akik az ötödik, hetedik és nyolcadik osztályokat képviselték. Előbbiben három-, utóbbiban kéttagú zsűri értékelte az előadott meséket. Az ítészeknek meglehetősen nehéz dolguk lehetett, hiszen a mesemondók teljes odaadással mondták el az általuk kiválasztott meséket, bátran viselték a nehéz feladat súlyát, és igyekeztek hitelesen átadni a történetet a hallgatók, valamint a vetélytársaik számára, varázslatos hanglejtésekkel, olykor felkiáltva, olykor nevetve. Lelkes mesemondóinknak köszönhetően a hétköznapi termek néhány óra erejéig mesék színterévé váltak, magunk előtt láthattuk a hangulatok ezer arcát, próbatételek százait, királyok és királylányok történeteit, szolgák és szegénylegények felülemelkedését, és ebben a jó hangulatban még az a királynő is elnevette magát, akit addig lehetetlen volt mosolyra bírni.           

A gyerekekből áradó nem mindennapi varázslat, a mesék iránti szeretet emlékeztetett arra, hogy mindannyian ezen történetek hallgatása közben cseperedtünk fel.

És íme a nyertes mesemondók, akik pénteken, október 21-én képviselik iskolájukat a mesemondó verseny megyei fordulóján:

V. osztály

I. díj: Deák Helga-Ajnácska, Zágon, felkészítő tanára: Bucs Réka

II. díj: Bitai Csilla-Éva, Barátos, felkészítő: Zsigmond Laura tanárnő

III. díj: Ambrus Édua, Kovászna, felkészítő: Incefi Tünde-Anna tanárnő

VI. osztály

I. díj: Molnár Júlia-Anna

II. díj: Orbán Klára

III. díj: Fazakas Barbara

Mindhárom diák a kovásznai iskolából van, felkészítőjük: Molnár Juliánna tanárnő

VII. osztály

I. díj: Asztalos Nándor, Zágon, felkészítő: Bucs Réka tanárnő

VIII. osztály

I. díj: Deák István, Komandó, felkészítő: Derzsi Piroska tanárnő

               Mindenkinek gratulálunk és további eredményes szereplést kívánunk!

Ráduly Orsolya, XII. B